Kalksluier Vochtmuur Vocht in de woning Muurvocht Condensatie Natte kruipruimte

Veelgestelde vragen

Vragen over een normale luchtvochtigheid? We zetten een aantal van de veel gestelde vragen op een rij, inclusief de antwoorden van specialisten. Het helpt u belangrijke informatie over de ideale vochtigheid in huis te verzamelen, net als over eventuele schadelijke gevolgen wanneer de luchtvochtigheid afwijkt van de ideale waarden.

Wat is een normale luchtvochtigheid?

Binnen vormt een luchtvochtigheid van 40 - 60% de ideale situatie. Indien er sprake is van een relatieve luchtvochtigheid van 50% spreken we van de ideale situatie, omdat de helft van de lucht dan bestaat uit waterdamp. Het is lastig om het binnenklimaat volledig te reguleren, zonder enige afwijkingen. Binnen een marge van 10% boven of onder de ideale situatie kunnen we over het algemeen goed functioneren en blijven ook de wanden en vloeren in de woning in goede staat.
Buitenshuis kan de luchtvochtigheid enorm variëren, van 20% op een droge zomerdag tot wel 100% op het moment dat het begint te regenen. Dat is buiten geen probleem, binnen is dat schadelijke. Probeer door te isoleren en ventileren de normale luchtvochtigheid van 40 - 60% te bereiken, zodat er geen schadelijke invloed op uw gezondheid ontstaat.

Wat gebeurt er bij 100% luchtvochtigheid?

Indien er sprake is van 100% luchtvochtigheid ontstaan er druppels, waardoor de onzichtbare waterdamp ineens zichtbaar zal worden. Dit is het punt waarop er druppels ontstaan, die we buiten kennen als regen. Dat is iets waar we binnen niet op zitten te wachten. Het ontstaat nog wel eens in de badkamer, op het moment dat alle ramen gesloten zijn en er onvoldoende ventilatie plaatsvindt. Zitten er druppels op de spiegel of op de binnenzijde van de ruit? Het is een teken dat de luchtvochtigheid in huis te hoog is, waardoor het verstandig is om meer te ventileren.

Hoe kan ik de luchtvochtigheid (laten) meten?

Een luchtvochtigheid van 100% valt goed te herkennen, maar kleinere afwijkingen ten opzichte van de normale situatie zijn lastiger vast te stellen met het blote oog. Het is daarom verstandig om regelmatig een vochtmeting of een vochtanalyse te doen. Dit kunt u laten doen door een specialist, al zijn er ook analoge en digitale meters beschikbaar om dit zelf uit te voeren. Het gaat om zogeheten hygrometers, die meten hoeveel waterdamp er in de lucht zit. Op die manier kunt u de relatieve luchtvochtigheid in de gaten houden, om daarop eventueel bij te sturen door beter te isoleren of juist te ventileren.

Is een te lage of te hoge luchtvochtigheid schadel

Een hoge luchtvochtigheid en schimmelvorming zijn slecht voor ademhalings- en luchtwegen van mens en dier.

Ja, zowel een te lage als een te hoge luchtvochtigheid is schadelijk voor de gezondheid. Wanneer de lucht te droog is ontstaan klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, een droge huid, traanogen en een verstopte neus. De droge lucht kan er tevens toe leiden dat vloeren en muren scheuren of dat de plinten loslaten.

Een te hoge luchtvochtigheid heeft indirect schadelijke gevolgen. Schimmels krijgen de kans om flink te groeien en daarmee wanden, de vloeren en zelfs de inboedel aan te tasten. Probeer dus een normale luchtvochtigheid te bereiken en die vervolgens goed te behouden.

Gratis Offerte Aanvragen ?

Heeft u vochtproblemen en wilt u advies hierover?

Wilt u weten wat het zou kosten om het probleem te verhelpen?

Vraag dan volledig gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Dekking in geheel Nederland.

Alle disciplines.

Garantie op alle werkzaamheden.

Wij gebruiken cookies op deze website om de gebruikservaring te verbeteren Meer informatie