Kelder waterdicht maken
Kelder waterdicht maken
De kelder waterdicht maken vormt een uitstekende keuze op het moment dat u last heeft van opstijgend vocht of andere vochtproblemen. Het is een vorm van vochtbestrijding die u helpt de problemen bij de bron aan te pakken, mits u het grondig aanpakt.
Een kelder waterdicht maken is niet altijd gemakkelijk, zelfs ervaren aannemers slagen er niet altijd in om dit volledig voor elkaar te krijgen. Er kan sprake zijn van een lekkende kelder, waar na realisatie van de bouw niet altijd even goed iets aan te doen valt. Indien er tijdens de bouwperiode onvoldoende aandacht is besteed aan het waterdicht maken van de kelder of de kruipruimte valt dat slechts in een aantal gevallen nog goed te herstellen.
Eerste lekken in de kim
De eerste lekkages in de kelder zullen zich over het algemeen voordoen in de kim. Dit is de scheiding tussen de wand en de vloer. Het is een traditioneel zwakke plek in de kelder, waar het vocht de kans heeft om naar binnen te treden. Daarnaast ontstaan lekkages over het algemeen bij de doorvoeropeningen voor kabels, waterleidingen en gasbuizen. Het zijn de zwakke plekken waar het vocht als eerst de kans grijpt.
Let op: in de kelder kunnen verschillende vormen van vocht ontstaan. Het kan gaan om grondwater dat zich met hoge druk naar binnen probeert te persen of oppervlaktewater uit de omgeving van het bouwwerk dat omlaag zakt.
Waterdichte buitenafdichting van de kelder
Om de kelder waterdicht te maken bestaan er verschillende mogelijkheden, waarvan de waterdichte buitenafdichting van de kelder altijd de voorkeur geniet. Het is voor deze methode uiteraard wel noodzakelijk dat de buitenmuren van de kelder of de kruipruimte toegankelijk zijn, om die te kunnen behandelen en ervoor te zorgen dat het vocht niet langer de kans heeft om naar binnen te treden.
Een specialist kan de kelder waterdicht maken door de wanden daarvan grondig te reinigen en vervolgens een hechtlaag aan te brengen, gecombineerd met een waterdichte KDS-pleister in twee aparte lagen. Die biedt een goede bescherming tegen het water in de grond, zodat u daar in de kelder geen last meer van zal hebben. Een extra bitumineuze strijklaag is vochttechnisch minder interessant, maar kan wel bescherming bieden tegen de aangroei van bijvoorbeeld mossen. Het is vooral van belang dat de KDS-afdichtingslagen als één geheel worden aangebracht, vanaf de voet van de fundering tot aan de hoogte van het maaiveld.
Van binnenuit de kelder waterdicht maken
Blijkt het niet mogelijk om een waterdichte buitenafdichting van de kelder te maken? Dan is het mogelijk om de kelder van binnenuit waterdicht te maken. De funderingsmuren zullen aan de buitenzijde nat blijven, waardoor het probleem niet daadwerkelijk wordt verholpen. De waterdichte afdichting aan de binnenzijde zorgt er aan de andere kant wel voor dat het vocht niet langer de kans heeft om binnen te treden. Het grote nadeel van deze methode is dat het vocht in de funderingsmuren nog altijd de bouwzouten kan oplossen, waardoor de constructie aan stevigheid verliest en daar op termijn problemen mee kunnen ontstaan.
Vochtbestrijdingtechnieken tegen natte kelders
Gratis Offerte Aanvragen ?
Heeft u vochtproblemen en wilt u advies hierover?
Wilt u weten wat het zou kosten om het probleem te verhelpen?
Vraag dan volledig gratis en vrijblijvend een offerte aan.
Dekking in geheel Nederland.
Alle disciplines.
Garantie op alle werkzaamheden.