Optrekkend muurvocht Optrekkend vocht Muurvocht Vocht in muur Zwarte schimmels Vochtige buitenmuur

Opstijgend vocht verhelpen

Opstijgend vocht verhelpen

Injecteren van muur met vochtwerend middel.

Last van opstijgend vocht en benieuwd wat daaraan te doen is? We schetsen een aantal voorbeelden van situaties waaraan u dit kunt herkennen, zodat u zelf kunt nagaan dat er sprake is van opstijgend vocht. Een goede diagnose is van belang, voordat u het opstijgend vocht laat behandelen of verhelpen, mede om ervoor te zorgen dat u daar in de toekomst niet opnieuw mee te maken zal krijgen.

Voorbeelden van opstijgend vocht

Duidelijk zichtbaar is het opstijgend/optrekkend vocht

Het opstijgend vocht valt op verschillende manieren te herkennen. Hier is bijvoorbeeld sprake van wanneer er een duidelijk horizontaal vochtfront boven de plint van de gevels of de binnenmuren te zien valt. Het geeft aan dat het vocht een bepaald hoogteniveau bereikt, dat boven de vloer ligt en daarmee onwenselijk is. Des te langer het vocht in de gevel blijft zitten, des te groter het risico op schade aan de gevel.

Zelfs op het moment dat er aan de gevel nog weinig tot niets te zien valt is het mogelijk om een voorbeeld van opstijgend vocht te herkennen. Het is van belang om regelmatig de kruipruimte te bekijken, bijvoorbeeld om na te gaan of die droog is. Staat er water in? Dan is het risico groot dat er sprake is van opstijgend vocht, waardoor het verstandig is om daar iets aan te laten doen.

Onderzoek naar opstijgend vocht

Zodra u het idee heeft dat er sprake is van opstijgend vocht en u dat wilt laten verhelpen of behandelen kunt u daar onderzoek naar laten doen. Een specialist zal allereerst vragen naar details over de fundering, om na te gaan of die goed in elkaar zit. Het onderzoek zal zich verder richten op de grondwaterstand, om na te gaan of er mogelijk sprake is van een onderlinge relatie.

Vervolgens kan een specialist de situatie onderzoeken door na te gaan of er sprake is van aangetaste leidingen in de kruipruimte, waardoor er sprake kan zijn van een lekkage. Uiteraard is ook het type vloer van belang, aangezien bijvoorbeeld de houten vloer standaard een verhoogd risico vormt. Tijdens het onderzoek om het opstijgend vocht te verhelpen of behandelen komt de luchtdichtheid van de beganegrondvloer in beeld, net als de ventilatie van de kruipruimte.

Onderbreken capilaire muur
Drainage
Bodemisolatie
Injecteren muur

Opstijgend vocht verhelpen en behandelen

Om het opstijgend vocht te verhelpen of behandelen zijn er vervolgens meerdere richtingen mogelijk. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een horizontale vochtkering aan te brengen, door middel van een mechanische onderbreking of het injecteren in de gevel. In het eerste geval valt er te denken aan een loodslabbe, een trasraam of een bitumenstrook.

Daarnaast valt opstijgend vocht te verhelpen of behandelen door de grondwaterstand te verlagen door middel van drainage. Houd er in dat geval rekening mee dat een houten paalfundering voor problemen zou kunnen zorgen, het is van belang om daar niet zomaar aan voorbij te gaan.

Verder is het mogelijk om de vochtbron te verminderen door de kruipruimte te vullen met PS-chips of met schelpen en kan een specialist ervoor kiezen om de complete vloer te laten vernieuwen. Dat laatste is natuurlijk erg ingrijpend, waardoor het verstandig is om eerst de overige mogelijkheden tot het verhelpen of behandelen van opstijgend vocht te onderzoeken.

Gratis Offerte Aanvragen ?

Heeft u vochtproblemen en wilt u advies hierover?

Wilt u weten wat het zou kosten om het probleem te verhelpen?

Vraag dan volledig gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Dekking in geheel Nederland.

Alle disciplines.

Garantie op alle werkzaamheden.

Wij gebruiken cookies op deze website om de gebruikservaring te verbeteren Meer informatie