Schimmel verwijderen Zwarte schimmels Schimmel en vocht Schimmel op behang Vochtproblemen herkennen Witte schimmels

Schimmels verwijderen en voorkomen

Schimmels verwijderen en voorkomen

Schimmels verwijderen en voorkomen? Schimmels op de muur zijn eigenlijk altijd het gevolg van vochtproblemen. De vochtbestrijding begint daarom bij de oorzaak van schimmels. Door het ontstaan daarvan in kaart te brengen is het mogelijk om daar op een duurzame wijze iets aan te doen.

Schimmels ontstaan op vechte plekken in de woning, waarvoor verschillende oorzaken kunnen bestaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om lekkage of condensatie, terwijl er aan de andere kant sprake is van te weinig ventilatie. De oppervlakte condensatie zal leiden tot vochtplekken en uiteindelijk schimmelvorming, waardoor het binnenklimaat flink kan worden aangetast.

Schimmel en vocht

De schimmels op de muur zullen zich in eerste instantie vormen op de poreuze en microporeuze oppervlakken. Het gaat dan bijvoorbeeld om stucwerk en behang, maar ook op sommige soorten muurverf kunnen er schimmels ontstaan.

Let op: gaat of laat u de natte ruimte schilderen? Dan is het van belang om een schimmelwerende verf te gebruiken, zodat u de schimmels daar geen kans geeft om zich te ontwikkelen en het binnenklimaat negatief te beïnvloeden.

Bestrijding van schimmelproblemen

Voor de bestrijding van schimmel op de muur onderscheiden we een aantal verschillende fasen:

  • De ontwerpfase
  • De uitvoeringsfase
  • Het beheer en de bewoning

De ontwerpfase

Condens op de muren van de badkamer

Tijdens de ontwerpfase is het van belang om de thermische kwaliteit van de ruimten in de gaten te houden. Het is immers pas nodig om schimmels te verwijderen op het moment dat die niet zijn voorkomen. Zorg er daarom voor dat de minimumtemperatuurfactor minimaal 0,73 (f) is. Met name in de badkamer, de keuken en zelfs de slaapkamer is het van belang om de thermische kwaliteit van de ruimte goed in de gaten te houden, omdat de temperatuur daar aanzienlijk kan variëren.

De uitvoeringsfase

Verkeerd aangebrachte isolatie kan voor condensvorming en daaropvolgend schimmelvorming zorgen.

Tijdens de uitvoeringsfase is het van belang om schimmels te voorkomen door goed te blijven letten op de thermische kwaliteit van de complete constructie, ook voor de afwerkmaterialen die er worden gebruikt. Er kunnen later schimmels ontstaan op het moment dat de thermische isolatie onzorgvuldig wordt aangebracht in de spouwconstructie of op het moment dat er hulpstoffen worden toegevoegd aan de afwerkmaterialen.

De beheerfase

Schimmel verwijderen kunt u zelf doen. De oorzaak van schimmel is meestal werk voor een professional.

Tenslotte zijn het beheer en de bewoning fasen waarin schimmels op de muur kunnen ontstaan. Het is van belang om de eventuele vorming van schimmel goed in de gaten te houden en die meteen te verwijderen. Dat kan bij beperkte aantasting van de muur nog gewoon met een oplossing van water en soda, chloor, alcohol of azijn. Is er al sprake van hardnekkige aantasting? Dan is het van belang om de schimmelsporen weg te borstelen en de muur vervolgens te reinigen met een in water opgeloste schimmeldoder.

Pas na het aanbrengen van een professioneel schimmelwerend middel is het mogelijk om daar weer overheen te schilderen of sausen. Het is van belang om dit niet te snel te doen en daarvoor bovendien geen standaardmuurverf te gebruiken. Die is vaak schimmelgevoelig, waardoor u de schimmel niet definitief zal verwijderen en zeker niet zal voorkomen.

Gratis Offerte Aanvragen ?

Heeft u vochtproblemen en wilt u advies hierover?

Wilt u weten wat het zou kosten om het probleem te verhelpen?

Vraag dan volledig gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Dekking in geheel Nederland.

Alle disciplines.

Garantie op alle werkzaamheden.

Wij gebruiken cookies op deze website om de gebruikservaring te verbeteren Meer informatie