Endoscopie Vochtproblemen herkennen Vochtmeting Thermo beeld

Vochtmeting en -analyse

Vochtmeting en vochtanalyse

De luchtvochtigheid in huis laten meten of analyseren? Daarvoor zijn specifieke hygrometers beschikbaar. ‘Hygro’ staat voor ‘vocht’ of ‘water’, het is daarmee een meter die kan helpen na te gaan of de luchtvochtigheid in huis in orde is.

De ideale luchtvochtigheid bedraagt 40 - 60%, het is van belang dat de waarde niet hoger of lager zal uitvallen. Een te droge lucht is snel schadelijk voor de gezondheid, terwijl een hoge luchtvochtigheid indirect tot problemen kan leiden. Dit kan leiden tot een benauwd gevoel en biedt schimmels de kans om sterk te groeien en bijvoorbeeld de vloeren, wanden en inboedel van de woning aan te tasten.

Hygrometer voor de luchtvochtigheid

Een hygrometer kan een vochtmeting of een vochtanalyse doen, om aan te geven hoeveel vocht er in de lucht aanwezig is. Er zijn verschillende meters beschikbaar, die bijvoorbeeld helpen aan te geven of er sprake is van een te droge lucht of een te vochtige lucht. Indien de lucht te droog is kunnen muren scheuren, net als de vloer. Ook plinten kunnen loslaten en houten meubelen zullen beschadigingen gaan vertonen. De kans bestaat dat u last zal krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid, een droge huid, traanogen en een verstopte neus. Het is in die gevallen daarom verstandig om een vochtmeting en vochtanalyse te laten doen, zodat u een goed beeld krijgt van de luchtvochtigheid.

Digitale of analoge meter

Er zijn zowel digitale als analoge meters beschikbaar om de luchtvochtigheid in huis te bepalen. De analoge hygrometer vormt de meest eenvoudige variant en biedt de mogelijkheid om de relatieve hoeveelheid vocht aanwezig in de lucht aan te geven. De analoge meters gebruiken we al verschillende decennia en vormen nog altijd een goede keuze.

Aan de andere kant zijn er de laatste jaren veel digitale hygrometers bijgekomen. Die binnen binnen enkele seconden de luchtvochtigheid meten, aan de hand van een speciale voeler. Het is verstandig om regelmatig metingen te doen, op meerdere plaatsen in het huis. Op die manier valt er een betrouwbare vochtmeting en vochtanalyse uit te voeren, zodat u na kunt gaan hoe het gesteld is met de luchtvochtigheid in huis en in de specifieke kamers en vertrekken.

Luchtvochtigheid in huis laten analyseren

De meetapparatuur om een vochtmeting of vochtanalyse te kunnen maken is beschikbaar bij verschillende merken. Het gaat dan bijvoorbeeld om Boneco, Cresta, Fischer, Technoline, Jacob Jensen, Venta en Extech. De merken bieden hygrometers die het mogelijk maakt om de luchtvochtigheid in kaart te brengen, zodat u na kunt gaan of er sprake is van een te droge of wellicht een te vochtige lucht. Probeer de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60% te houden, bijvoorbeeld door meer of minder te ventileren of de ruimte beter te isoleren.

Een specialist kan een vochtmeting bij u doen of zorgen voor een complete vochtanalyse in huis. Op die manier kunt u de luchtvochtigheid in kaart laten brengen, zodat u na kunt gaan of er sprake is van een gezond binnenklimaat met de juiste relatieve hoeveelheid vocht in de lucht.

Gratis Offerte Aanvragen ?

Heeft u vochtproblemen en wilt u advies hierover?

Wilt u weten wat het zou kosten om het probleem te verhelpen?

Vraag dan volledig gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Dekking in geheel Nederland.

Alle disciplines.

Garantie op alle werkzaamheden.

Wij gebruiken cookies op deze website om de gebruikservaring te verbeteren Meer informatie