Condensatie Condens Schimmel en vocht Waarom vochtbestrijding

Condens

Condens: een gevolg van vochtproblemen

Condens of condenseren is het verschijnsel dat waterdamp in de lucht weer vloeibaar wordt zodra het een koud object tegenkomt. Koude ramen of niet-geïsoleerde muren zijn veelal kouder dan de omgeving en waterdamp zal daarop condenseren. Die vochtige ondergrond geeft schimmels de kans om zich te ontwikkelen wat de gezondheid en de bouwkundige kwaliteit van de woning niet ten goede komt.

Simpel gezegd is condens een gevolg van een te hoge vochtigheidsgraad in de woning. Die hoge vochtigheidsgraad kan weer diverse oorzaken hebben, waaronder bijvoorbeeld onvoldoende ventilatie of een vochtige kruipruimte.

Last van oppervlaktecondensatie

Condens op de muren van de badkamer

Het valt op verschillende manieren te herkennen of er sprake is van teveel condens in huis, wat soms het gevolg is van oppervlaktecondensatie. Dit ontstaat bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een koudebrug. Dit is een (plaatselijk) te lage warmteweerstand van de materialen. Hierdoor ontstaat er een te lage binnenoppervlaktetemperatuur. Deze ligt lager dan de dauwpuntstemperatuur, waardoor er condens kan ontstaan en zich vocht kan verzamelen.

Om een dergelijk probleem met condens te herkennen is het van belang om de bouwkundige details op koudebruggen te laten onderzoeken. In veel van de gevallen zullen de vocht- of schimmelklachten zich in de hoeken van de woning voordoen. Dat is de plaats waarvan veel vlakken aan de buitenlucht grenzen, waardoor de verschillen in temperatuur er automatisch wat groter zijn en een koudebrug snelle zichtbaar zal worden.

Te hoge luchtvochtigheid in huis herkennen

Daarnaast valt een te hoge luchtvochtigheid in huis te herkennen aan andere belangrijke oorzaken die de kwaliteit van het binnenklimaat kunnen aantasten. Het gaat dan bijvoorbeeld om een beperkte capaciteit om te ventileren. Het is in ieder vertrek van de woning van belang dat er voldoende ventilatie kan plaatsvinden, zodat het binnenklimaat op orde blijft. Check daarom altijd het ontwerp en de werking van het ventilatiesysteem, om daar op de juiste manier gebruik van te maken.

In de keuken en de badkamer kan zich gemakkelijk condens voordoen. Dat is het gevolg van koken en baden, vooral wanneer u zich met meerdere personen in huis bevindt. Zodra u meerdere mensen uitnodigt is het van belang om extra te ventileren, om te voorkomen dat u te maken krijgt met teveel condens en dit schadelijk kan zijn voor het binnenklimaat.

Condens op plafond stimuleert schimmelgroei

Tenslotte is het verstandig om goed te kijken naar de plaatsing van de meubels. Het is wellicht verleidelijk om die strak tegen de wand te plaatsen, maar dat kan eventuele condens in de hand werken. Zodra u de meubels te dicht tegen de wand plaatst zal er geen luchtstroming langs de gevel ontstaan. Als het gevolg daarvan zal de oppervlaktetemperatuur lager liggen, waardoor condens de kans krijgt om zich te ontwikkelen.

Een specialist kan u helpen te herkennen waar de te hoge luchtvochtigheid in het huis vandaan komt, om daar iets aan te doen en de mate van condens te beperken. Zelf is het in ieder geval verstandig om voldoende te ventileren en goed te kijken naar de mogelijke oorzaken zoals hierboven beschreven. Indien dat geen uitkomst biedt kan een specialist u helpen om de bouwkundige koudebruggen weg te nemen, de vochtproductie te beperken of het ventilatiesysteem te verbeteren zodat u daar beter gebruik van kunt maken.

Gratis Offerte Aanvragen ?

Heeft u vochtproblemen en wilt u advies hierover?

Wilt u weten wat het zou kosten om het probleem te verhelpen?

Vraag dan volledig gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Dekking in geheel Nederland.

Alle disciplines.

Garantie op alle werkzaamheden.

Wij gebruiken cookies op deze website om de gebruikservaring te verbeteren Meer informatie