Muur waterafstotend maken Vochtscherm muur Chemicalieninjectering

Doorslaand vocht verhelpen

Doorslaand vocht verhelpen

Doorslaand vocht verhelpen en benieuwd naar de mogelijkheden daarvoor? Voordat dit concreet te verhelpen valt is het allereerst van belang om aan de hand van voorbeelden en mogelijkheden tot onderzoeken en metingen na te gaan wat er concreet aan de hand is.

Dit helpt haastige fouten te voorkomen, waardoor het mogelijk is het doorslaand vocht vanuit de basis te verhelpen.

Voorbeelden van vochtplekken

Doorgeslagen grondwater in kelder

Vochtplekken als het gevolg van doorslaand vocht kunnen zich op verschillende plaatsen voordoen. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van lekkage in het gevelvlak, waarvan niet meteen duidelijk is waar het vandaan komt. Bovendien kunnen de vochtsporen zich voordoen bij de bouwkundige aansluitingen. Dit komt regelmatig voor rondom de kozijnen, bij de vloerranden en bij openingen zoals de schoorsteen of een dak- of geveldoorvoer. Verder is het de moeite waard om goed te kijken naar eventuele wijzigingen van de gevelopbouw, aangezien er sprake geweest kan zijn van een onzorgvuldige na-isolatie of het verwijderen van een overstek.

Doorslaand vocht opsporen

Professionele inspectie, vochtmeting en analyse zijn noodzakelijk om goede oplossingen te vinden.

Voordat u het doorslaand vocht kunt laten verhelpen is het allereerst van belang om dit op te sporen. Daar bestaan verschillende methoden voor. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de beregeningsproef, gewoon met de tuinslang. Door de tuinslang op het dak te richten is het mogelijk om daar water op te laten vallen en na te gaan of dit op de een of andere manier zal doorslaan.

Let op: doorslaand vocht ontstaat soms tijdens extreem weer. Dat valt niet te vergelijken met het sproeien met een tuinslang, waardoor deze methode van onderzoek niet altijd het gewenste resultaat op zal leveren.

Ter onderzoek naar het doorslaand vocht en het verhelpen daarvan is het tevens de moeite waard om een endoscoop in te zetten. We kennen die ook wel als een spouwkijker, waarmee het mogelijk wordt om door een gat in de spouwmuur te kijken. Het wordt dan duidelijk of er inderdaad sprake is van doorslaand vocht van buiten naar binnen.

Twee andere vormen van onderzoek naar doorslaand vocht zijn de karstenbuisproef en de oppervlaktetemperatuur meting in combinatie met de meting van de RV/ruimtetemperatuur. Dit laatste is bedoeld om oppervlaktecondensatie uit te kunnen sluiten, de eerste methode gaat na in hoeverre er sprake is van vochtopname door het metselwerk.

Doorslaand vocht verhelpen

Is de oorzaak duidelijk geworden aan de hand van de voorbeelden en het onderzoek dat daarop volgde? Dan wordt het tijd om het doorslaand vocht te verhelpen. Dit kan op verschillende manieren, allereerst door de gemaakte aansluitingen te herstellen. Het is dan uiteraard van belang dat dit de bron van het doorslaand vocht vormt, zodat daar op een effectieve wijze wat aan te doen valt.

Een doorvoer door de fundering zorgt vaak voor vochtproblemen

Daarnaast is het om het doorslaand vocht te verhelpen mogelijk om het voegwerk te laten herstellen, eventueel in combinatie met het impregneren en coaten van de gevel(s). Dit vormt een effectieve methode die als het ware een schil om de woning creëert, zonder dat dit ten koste gaat van de waterdampdoorlatendheid. Tenslotte is het mogelijk om de detaillering rondom de aansluitingen te herzien en op die manier het doorslaand vocht in de woning te verhelpen.

Gratis Offerte Aanvragen ?

Heeft u vochtproblemen en wilt u advies hierover?

Wilt u weten wat het zou kosten om het probleem te verhelpen?

Vraag dan volledig gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Dekking in geheel Nederland.

Alle disciplines.

Garantie op alle werkzaamheden.

Wij gebruiken cookies op deze website om de gebruikservaring te verbeteren Meer informatie