Kalksluier Door vocht aangetaste gevel Scheur in muur Optrekkend vocht

Bouwvocht

Bouwvocht

Voorbeeld van zoutuitbloei

Bouwvocht vormt een bekend probleem in nieuwbouwwoningen, al zijn daar gelukkig goede maatregelen tegen te nemen. Het bouwvocht valt relatief lastig te herkennen, omdat dit zich bijvoorbeeld tussen twee dampremmende lagen voor kan doen. Dat maakt het lastig om het er aa de buitenkan aan af te zien, zonder dat een specialist daar naar kijkt. Het is daarom verstandig om al op voorhand rekening te houden met eventueel bouwvocht, bijvoorbeeld om dit gedurende de eerste paar jaar in de woning te voorkomen.

Vochtige buitenmuur

Bouwvocht voorkomen door afscherming

Het is allereerst verstandig om het risico op bouwvocht al tijdens de bouw te herkennen. Het is bijvoorbeeld van belang om tijdens de bouwfase eventuele open bouwconstructies te voorkomen. Het gaat dan om de gevel en om het dak. Des te langer die elementen open zijn, des te meer kans het vocht heeft om naar binnen te treden. Door deze elementen tijdens de bouwfase (tijdelijk) af te schermen valt te voorkomen dat het bouwvocht erin zal kruipen, waardoor u het daarna niet hoeft te herkennen en het niet nodig is om dit weer te laten vrijkomen.

Indien er sprake is geweest van open bouwconstructies zoals de gevel en het dak is het verstandig om onderzoek te laten doen naar eventueel bouwvocht. Door dat al in een vroeg stadium te herkennen kunt u daar maatregelen op nemen, zodat dit later niet tot vochtproblemen in de woning zal leiden. Bouwvocht kan zich behoorlijk lang ophopen in de bouwmaterialen en er daarmee zelfs op termijn voor zorgen dat er problemen met het vocht zouden kunnen ontstaan.

Extra stoken en ventileren

Indien er sprake is van bouwvocht of u dat idee heeft kunt u extra stoken en is het een goed idee om wat meer te ventileren. Dat betekent in de praktijk dat het bijvoorbeeld na het aanbrengen van stucwerk verstandig is om de verwarming een graadje hoger te zetten. Dat kost tijdelijk wat meer energie, maar kan er effectief voor zorgen dat het bouwvocht verdwijnt, waardoor u daar op termijn veel plezier van heeft.

Het is tegelijkertijd van belang om goed te ventileren, ook al klinkt dat misschien vreemd tijdens het extra stoken. Het extra stoken is er uiteindelijk echter niet voor bedoeld om het aangenamer aan te laten voelen in huis, u doet dat om het bouwvocht te laten verdampen. Door daarbij ook goed te ventileren kan het vocht worden afgevoerd en komt er frisse lucht bij die het overige vocht weer kan opnemen.

Dampremmende lagen herkennen

Een specialist kan u helpen het bouwvocht te herkennen aan de hand van eventuele afgesloten dampremmende lagen. Indien daar sprake van is kunt u die het best laten verwijderen, net als het verzadigd isolatiemateriaal. Vervolgens kunt u de constructie laten drogen, om daarna nieuw isolatiemateriaal aan te brengen. Door ook de dampremmende laag weer opnieuw aan te brengen is de constructie hersteld, terwijl u geen last meer heeft van het bouwvocht. Uiteraard is dit iets waar de specialist u goed bij kan helpen, hij of zij kan u aangeven of er mogelijk sprake is van bouwvocht.

Gratis Offerte Aanvragen ?

Heeft u vochtproblemen en wilt u advies hierover?

Wilt u weten wat het zou kosten om het probleem te verhelpen?

Vraag dan volledig gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Dekking in geheel Nederland.

Alle disciplines.

Garantie op alle werkzaamheden.

Wij gebruiken cookies op deze website om de gebruikservaring te verbeteren Meer informatie