Vochtige buitenmuur Door vocht aangetaste gevel Kalksluier Muurvocht Vochtmuur Los stucwerk

Vochtige muren

Vochtige muren

Vochtige muren kunnen het gevolg zijn van verschillende problemen. Het is vooral van belang om goed na te gaan wat er concreet aan de hand is, voordat daar een oplossing bij wordt gezocht. Een specialist kan helpen de vochtige muren te herkennen, bijvoorbeeld als het gevolg van optrekkend vocht, doorslaand vocht of andere vochtproblemen. We zetten een aantal mogelijkheden op een rij, bijvoorbeeld aan de hand van voorbeelden waaraan u de vochtige muren kunt herkennen.

Optrekkend vocht in de muren

Duidelijk zichtbaar is het opstijgend/optrekkend vocht

Optrekkend vocht zorgt voor een duidelijk horizontaal vochtfront, boven de plint van de gevel of de binnenmuur. Het geeft aan dat er sprake is van vocht in de muur, dat gemakkelijk tot problemen kan leiden. Het vocht zal na verloop van tijd de bouwzouten oplossen en vormt een uitstekende broedplaats voor diverse schimmels. Dat betekent dat de muur aangetast raakt en dat het binnenklimaat verslechtert. Het is daarom van belang om vochtige muren altijd meteen te (laten) onderzoeken, bijvoorbeeld om na te gaan of er sprake is van optrekkend vocht.

Benieuwd of optrekkend vocht de oorzaak kan zijn voor de vochtige muren? Dan is het tevens verstandig om na te gaan of de kruipruimte voldoende droog is. Een natte kruipruimte geeft vaak aan dat er sprake is van een vochtprobleem, waardoor elders in de woning te maken kunt krijgen met vochtige muren. Het is wat dat betreft een concreet teken aan de wand dat u kan helpen de problemen te herkennen.

Natte kruipruimte
Natte kruipruimte heeft grote invloed op de luchtvochtigheid in de gehele woning

Vochtige muren door doorslaand vocht

Aangetaste muur door doorgeslagen vocht

Naast optrekkend vocht kan het zijn dat u te maken heeft met doorslaand vocht. Dat is een ander type vochtprobleem, dat evengoed zorgt voor vochtige muren en daarmee tot belangrijke schade kan leiden. Er is sprake van vocht dat door de muren heen slaat, bijvoorbeeld tijdens extreem weer of in meer algemene situaties.

Het doorslaand vocht valt te herkennen aan lekkage in het gevelvlak, zonder dat er sprake is van een direct andere aanwijsbare reden. Verder zullen de vochtige muren vooral rondom de kozijnen of bijvoorbeeld bij de vloerranden ontstaan, waar zich de aansluitingen van de bouwdelen bevinden.

Andere vochtproblemen herkennen

Professionele inspectie, vochtmeting en analyse zijn noodzakelijk om goede oplossingen te vinden.

Indien u te maken heeft met vochtige muren kan er tevens sprake zijn van enkele andere vochtproblemen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om inwendige condensatie, net als om stromingsvocht. Het is in de beide gevallen verstandig om daar door een specialist naar te laten kijken. Hij of zij kan de vochtproblemen herkennen en daar de juiste oplossing voor schetsen. Des te sneller u iets aan de vochtige muren in huis laat doen, des te groter de kans dat dit geen blijvende schade op zal leveren.

Gratis Offerte Aanvragen ?

Heeft u vochtproblemen en wilt u advies hierover?

Wilt u weten wat het zou kosten om het probleem te verhelpen?

Vraag dan volledig gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Dekking in geheel Nederland.

Alle disciplines.

Garantie op alle werkzaamheden.

Wij gebruiken cookies op deze website om de gebruikservaring te verbeteren Meer informatie