Optrekkend vocht Door vocht aangetaste gevel Natte buitenmuur

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht

Duidelijk zichtbaar is het opstijgend/optrekkend vocht

Ontstaan er vochtplekken in huis, boven de plinten op een relatief lage hoogte op de wand? Het risico bestaat dat er sprake is van opstijgend of optrekkend vocht. Dit kan het gevolg zijn van meerdere oorzaken, bijvoorbeeld van een te natte kruipruimte.

Er bestaan verschillende methoden om het opstijgend vocht te herkennen, zodat u de juiste basis kunt leggen om daar iets aan te doen. Het is immers van groot belang dat op voorhand duidelijk wordt waar de vochtproblemen vandaan komen, zodat u die bij de oorzaak aan kunt pakken en u daar niet opnieuw mee te maken zal krijgen.

Voorbeelden van opstijgend vocht

Er bestaan verschillende voorbeelden van opstijgend vocht, waaraan u een dergelijke situatie kunt herkennen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een duidelijk horizontaal vochtfront, boven de plint van de gevel of de binnenmuur. Het vocht trekt omhoog via de capillaire werking van poreuze materialen bakstenen. Het vocht zuigt zich als het ware een weg omhoog, waardoor het de kans krijgt om op te stijgen. Het gevolg is een vochtige muur, die zich na verloop van tijd zal uiten aan de hand van vochtplekken op de wand. Het is dan verstandig om snel actie te ondernemen en verdere vochtproblemen te voorkomen.

Muurvocht

Is er nog geen sprake van vochtplekken op de wand, maar wilt u toch voorkomen dat zich vochtproblemen ontwikkelen? U kunt het risico op opstijgend vocht herkennen door regelmatig naar de kruipruimte te kijken. Normaal gesproken is die droog, dus wanneer het er zeer vochtig is of er zelfs water in staat is er wat vreemds aan de hand.

In die gevallen bestaat het risico dat u na verloop van tijd te maken zal krijgen met opstijgend vocht. Door daar in een vroeg stadium naar te kijken kunt u een dergelijk vochtprobleem voorkomen, waardoor het vocht de bouwkundige kwaliteit van de gevel in ieder geval niet kan aantasten.

Natte kruipruimte
Natte kruipruimte heeft grote invloed op de luchtvochtigheid in de gehele woning

Herkennen en onderzoeken van opstijgend vocht

Het opstijgend vocht valt relatief gemakkelijk te herkennen en bijvoorbeeld ook goed te onderzoeken. Het is bijvoorbeeld van belang om naar de opbouw van de fundering te laten kijken. Is er een duidelijk onderscheid te maken tussen vocht dat via de fundering kan opstijgen en vocht dat opstijgt via de kruipruimte of vloeraansluitingen? Verder is het de moeite waard om na te gaan of er wellicht sprake is van aangetaste leidingen in de kruipruimte, aangezien dat de bron zou kunnen vormen van het vocht waar u mee te maken heeft.

Om het opstijgend vocht verder te onderzoeken na het herkennen is het de moeite waard om goed te kijken naar de luchtdichtheid van de beganegrondvloer en bijvoorbeeld de ventilatie in de kruipruimte. Het zijn zaken die van invloed kunnen zijn op het vocht in de kruipruimte of een kelder, waardoor het via de capillaire werking vervolgens de kans heeft om op te stijgen. Des te eerder u de vochtproblemen herkent om daar iets aan te laten doen, des te kleiner het risico dat u te maken krijgt met de schadelijke gevolgen van opstijgend vocht.

Gratis Offerte Aanvragen ?

Heeft u vochtproblemen en wilt u advies hierover?

Wilt u weten wat het zou kosten om het probleem te verhelpen?

Vraag dan volledig gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Dekking in geheel Nederland.

Alle disciplines.

Garantie op alle werkzaamheden.

Wij gebruiken cookies op deze website om de gebruikservaring te verbeteren Meer informatie