Vochtige buitenmuur Vochtmuur Muur waterafstotend maken Voegen herstellen steenreparatie Vochtproblemen herkennen Waterafstotend

Vochtige muren verhelpen

Vochtige muren verhelpen

Last van muur vocht en benieuwd wat daar concreet aan te doen is? De specialist kan een vochtige muur verhelpen door aan een aantal belangrijke voorwaarden te voldoen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de muur te laten impregneren en coaten met PLX. Dit materiaal zorgt voor bescherming tegen de invloed van vocht, terwijl de muur aan de andere kant wel kan blijven ademen. De poriën blijven gewoon open, terwijl het vocht niet meer de kans krijgt om binnen te dringen.

Regen

Regenwater en stikstofoxide

Het meeste vocht in de muur ontstaat als het gevolg van regenwater en de opname daarvan door de buitengevels. Ze nemen gemiddeld genomen meer vocht op dan we zouden denken, waardoor we daar ook binnen last van kunnen krijgen. Dit heeft onder andere te maken met de snelle verwering van de buitengevels, als het gevolg van het hoge aandeel stikstofoxide in de lucht.

Uit metingen en onderzoeken blijkt dat regenwater in 80% van de gevallen de boosdoener is wanneer er sprake is van vochtproblemen in huis. Onder andere de capillaire werking van het metselwerk heeft een belangrijke invloed. Het overige vocht in huis ontstaat als het gevolg van koken, baden, ademen en bijvoorbeeld bloemen in huis.

Drie voorwaarden om vocht in de muur te verhelpen

Om vochtige muren te verhelpen is het van belang om aan drie voorwaarden te voldoen:

  • Open poriën van de gevel
  • Goed contact met de wind
  • Capillaire werking voorkomen

Ondanks het nadelige karakter van muur vocht is het van belang om de gevel niet zomaar volledig af te dichten. Dat wil zeggen, de poriën van de bouwstoffen dienen open te blijven. Dit zorgt voor de dampdiffusie, die van groot belang is voor de bouwkundige kwaliteit van de gevel.

Ten tweede is het van belang dat de gevelvlakken van de woning een goed contact hebben met de wind. Zodra het contact met de wind minder wordt loopt u het risico dat de mate van verdamping van vocht af zal nemen, waardoor u juist meer last zal krijgen van vochtproblemen. Om vochtige muren te verhelpen en om dat op een duurzame wijze te doen is het van belang om rekening te houden met de invloed van de wind op de gevel.

Ten derde is het bij metselwerk, pleisterwerk en voegwerk van belang om rekening te houden met de zuigende (capillaire) werking van het materiaal. Door deze materialen te behandelen met PLX is het mogelijk om die waterafstotend te maken, waardoor de capillaire werking niet langer van nadelige invloed zal zijn.

Geen last meer van vochtige muren

Door aan deze drie belangrijke voorwaarden te voldoen kunt u er eenvoudig voor zorgen dat u geen last meer zal hebben van muur vocht. In plaats daarvan kunt u de vochtige muren verhelpen en het binnenklimaat een stuk aangenamer maken. U zal geen last meer hebben van schimmels en andere problemen, omdat de vochtigheid niet te hoog oploopt. Het is wat dat betreft van belang om de oorzaak van het vocht in de muur op te laten sporen, zodat u daar op de juiste wijze iets aan kunt laten doen.

Vochtbestrijdingtechnieken tegen vochtige muren

Gratis Offerte Aanvragen ?

Heeft u vochtproblemen en wilt u advies hierover?

Wilt u weten wat het zou kosten om het probleem te verhelpen?

Vraag dan volledig gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Dekking in geheel Nederland.

Alle disciplines.

Garantie op alle werkzaamheden.

Wij gebruiken cookies op deze website om de gebruikservaring te verbeteren Meer informatie