Schimmel en vocht Schimmel op behang Vochtmuur Waarom vochtbestrijding Natte buitenmuur

Schimmels

Schimmels

Condens op plafond stimuleert schimmelgroei

Schimmels gedijen het best in een te vochtig binnenklimaat. Het is van belang om goed te ventileren en eventuele vochtproblemen in huis tijdig te herkennen om die meteen aan te (laten) pakken. Zodra u te maken heeft met vochtproblemen is het risico groot dat zich op termijn schimmels zullen vormen, waardoor de kwaliteit van de gevel en het binnenklimaat sterk afneemt.

We onderscheiden verschillende vochtproblemen, die kunnen leiden tot de vorming van schimmels. Het is van belang om die vochtplekken en de schimmels die eruit volgen tijdig te herkennen, zodat u daar actie op kunt ondernemen.

Vochtproblemen en schimmels

Door spoorvorming groeien schimmels snel op een vochtige ondergrond.

Er kunnen op verschillende manieren vochtige muren ontstaan, bijvoorbeeld als het gevolg van lekkage, optrekkend vocht, doorslaand vocht of oppervlaktecondensatie. In de verschillende gevallen ontstaat er een gebrek aan de wand, waardoor vocht de kans krijgt om naar binnen te dringen. Het v echt in de wand zorgt voor de juiste bodem om schimmels te laten groeien.

Schimmels gedijen op poreuze en microporeuze oppervlakken. U kunt die het meest gemakkelijk herkennen op stucwerk en behang, maar ook sommige soorten muurverf zijn niet bestand tegen schimmels. Zodra er sprake is van een te vochtige muur kunnen die zich ontwikkelen en is het van belang dat u die tijdig herkent om daar iets tegen te doen.

Schimmels op de muur herkennen

Wilt u schimmels op de muur herkennen of bent u benieuwd waar u het aan kunt zien? In de meeste gevallen ontstaan er eerst vochtplekken. Dit kan zowel in de badkamer als in de andere vertrekken van de woning gebeuren. De schimmels zullen zich concentreren rond de vochtige plekken, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een koudebrug in de constructie. Het komt bijvoorbeeld voor dat de schimmels zich aftekenen op de voegen in een holle baksteenconstructie, wanneer er sprake is van een dak zonder isolatie. Het is een duidelijk teken aan de wand dat er sprake is van een vochtprobleem, waardoor u de schimmels gemakkelijk kunt herkennen.

Muurschimmel verhelpen en voorkomen

Een hoge luchtvochtigheid en schimmelvorming zijn slecht voor ademhalings- en luchtwegen van mens en dier.

Schimmels kunt u relatief gemakkelijk herkennen en bovendien op verschillende manieren voorkomen of bestrijden.

Het is al tijdens de ontwerpfase van belang om rekening te houden met de thermische kwaliteit van een ruimte, zodat schimmels niet zomaar de kans krijgen om zich te ontwikkelen.

Verkeerd aangebrachte isolatie kan voor condensvorming en daaropvolgend schimmelvorming zorgen.

Om te voorkomen dat u te maken krijgt met schimmels op de muur kunt u er tijdens de uitvoeringsfase voor zorgen dat de thermische isolatie zorgvuldig wordt aangebracht in de spouwconstructie en dat er niet zomaar hulpstoffen worden toegevoegd aan de isolatiematerialen. Het gaat dan bijvoorbeeld om wasmiddelen die aan pleisters kunnen worden toegevoegd. Die verhogen het risico op muurschimmel, waardoor het verstandig is om daar geen gebruik van te maken.

Tijdens het beheer en de bewoning is het van belang om goed te ventileren, omdat dit het risico op muur schimmel enorm zal helpen af te laten nemen. Is er toch sprake van schimmels op de muur of ziet u vochtplekken ontstaan? Door daar tijdig wat aan te doen kunt u voorkomen dat deze schimmels zich verder ontwikkelen.

Gratis Offerte Aanvragen ?

Heeft u vochtproblemen en wilt u advies hierover?

Wilt u weten wat het zou kosten om het probleem te verhelpen?

Vraag dan volledig gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Dekking in geheel Nederland.

Alle disciplines.

Garantie op alle werkzaamheden.

Wij gebruiken cookies op deze website om de gebruikservaring te verbeteren Meer informatie