Natte kruipruimte Blaasslang kruipruimte Bodemafsluitingen Isolatiechips spuiten Isolatiechips Isoleren kruipruimte met chips

Bodemisolatie & Vloerisolatie

Bodemisolatie & vloerisolatie

Isolerende laag van thermische chips op de bodem van de kruipruimte.

Bodemisolatie en vochtisolatie bieden uitstekende mogelijkheden wanneer u te maken heeft met vochtproblemen. Ze vormen bekende wapens op het gebied van vochtbestrijding. Door middel van isolatie heeft u de mogelijkheid om de effecten van een natte bodem tegen te gaan, waardoor u minder last zal hebben van vochtproblemen en een behaaglijker woning.

Het verdient de voorkeur om voorbij te gaan aan de bodemisolatie en vloerisolatie en in plaats daarvan voor een waterdichte buitenafdichting te zorgen. Houd er echter rekening mee dat de kosten daarvan aanzienlijk kunnen oplopen en dat het bovendien niet altijd mogelijk is om er goed bij te komen.

Bodemisolatie maakt de lucht droger

Door het aanbrengen van een isolatielaag isoleert u de natte bodem door het simpele principe dat vochtige lucht (waterdamp) zal condenseren op een koud punt. Doordat de isolatielaag er voor zorgt dat er een scheiding ontstaat tussen de koude bodem en de warmere lucht zal vochtige lucht condenseren onder de isolatielaag waardoor de lucht in de kruipruimte droger en warmer zal worden. Dat heeft een groot effect op de bovengelegen woning.

Natte en koude kruipruimte
Aanbrengen isolatielaag van isolatiechips op de bodem
Door isolerende werking wordt lucht warmer en droger
Behaaglijker wonen

Vloerisolatie laten aanbrengen

U kunt ook vloerisolatie laten aanbrengen. Hierbij zal de kruipruimte wel hetzelfde koude en natte klimaat behouden doch zal het de negatieve effecten niet door kunnen geven aan de vloer.

Belangrijk verschil is dat leidingwerk in de kruipruimte nog steeds blootgesteld wordt aan vochtige lucht en dat bij onvoldoende afsluiting van de doorvoeren van het leidingwerk vanuit de kruipruimte naar de begane grond deze vochtige lucht alsnog de gehele woning of bedrijfspand kan bereiken. Een nadeel van bodemisolatie is weer dat het ten koste gaat van de bewegingsruimte om bijvoorbeeld gemakkelijk bij het leidingwerk te komen om het te repareren.

Voor wat betreft het soort isolatiemateriaal kan men uit diverse producten kiezen: voor de bodemisolatie bijvoorbeeld polystyreen chips/parels/bolletjes of schelpen of argex-korrels (bron:www.debodemafsluiter.nl) en ten behoeve van vloerisolatie kan uit polystyreenplaten gekozen worden, maar ook uit PUR of PIR spuitwerk. (bron:www.isolerenvloer.nl).

Isoleren vloer
Vloerisolatie: isoleren van de onderzijde van de begane grond vloer.

Waterdichte buitenafdichting realiseren

Het heeft in alle gevallen de voorkeur om een waterdichte buitenafdichting te realiseren. Deze methode maakt het mogelijk om een verticale vochtafdichting aan te brengen, waardoor vocht niet meer de kans krijgt om de kelder of de kruipruimte in te komen. Het is daarvoor uiteraard wel noodzakelijk dat de kruipruimte of kelder vrijgegraven kan worden, om daar vervolgens de buitenafdichting te maken.

aanbrengen waterafstotend materiaal

De waterdichte buitenafdichting zal in de meeste gevallen een dure oplossing blijken en het is in praktische zin bovendien niet altijd mogelijk om de kelderwanden of de kruipruimte volledig bloot te leggen. Het is daarom verstandig om ook naar de alternatieven te kijken. Een alternatief voor geslaagde bodemisolatie en vloerisolatie bestaat bijvoorbeeld in de vorm van een waterdichte binnenafdichting. Er is dan sprake van een afdichting aan de binnenzijde, waardoor het vocht in ieder geval niet verder kan komen dan de wand.

Zodra u gebruik wenst te maken van bodemisolatie of vloerisolatie is het verstandig om meer informatie in te winnen over de verschillende vormen van afdichting. Op basis daarvan valt vervolgens te bepalen wat in uw geval de beste keuze vormt om de vochtproblemen tegen te gaan.

Gratis Offerte Aanvragen ?

Heeft u vochtproblemen en wilt u advies hierover?

Wilt u weten wat het zou kosten om het probleem te verhelpen?

Vraag dan volledig gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Dekking in geheel Nederland.

Alle disciplines.

Garantie op alle werkzaamheden.

Wij gebruiken cookies op deze website om de gebruikservaring te verbeteren Meer informatie