Mechanische ventilatie Ventilatoren

Ventileren

Ventileren

Mechanische ventilatie zorgt voor versnelde afvoer van vochtige lucht.

Goed ventileren is van essentieel belang ter vochtbestrijding. Ventilatie vormt een van de voorwaarden voor een gezond binnenklimaat. De ventilatie zorgt voor de aanvoer van zuurstof en de afvoer van verontreinigde lucht en helpt bovendien het vochtgehalte op peil te houden.

Ventileren tegen vochtigheid is zowel comfortabel als noodzakelijk en verplicht. Hiervoor zijn minimumeisen opgenomen in het Bouwbesluit. Het is al mogelijk om te ventileren met relatief kleine openingen, zoals een ventilatierooster, een ventilatieklep of een klepraampje. Ventileren kan zowel op natuurlijke als mechanische wijze. De wijze waarop dit gebeurt maakt niet uit, mits er voldoende sprake is van ventilatie.

Let op: na een verbouwing of verandering van de indeling kunnen de afmetingen van kamers wijzigen. Het is dan van belang om het ventileren tegen vochtigheid opnieuw onder de liep te nemen, zodat de ventilatie weer voldoet aan de eisen voor nieuwbouw.

De voordelen van ventileren op een rij:

  • Afvoer van vocht
  • Afvoer van stofdeeltjes en schadelijke stoffen
  • Afvoer van stank en geurtjes
  • Afvoer van overschot aan warmte

Toe en afvoer van de lucht

Verstopt ventilatierooster kan voor vochtproblemen zorgen.

Ventileren zorgt voor de toevoer en afvoer van lucht. Volgens het Bouwbesluit dient iedere ruimte voorzien te zijn van zowel een toevoer als een afvoer. Ventilatieroosters en gevelopeningen vormen bekende toevoervoorzieningen.

De afvoer gebeurt veelal via afzuigpunten of natuurlijke ventilatiekanalen in de badkamer, de toiletruimte en in de keuken. Ga altijd na of er voor iedere ruimte zowel een toevoer als een afvoer van de ventilatielucht bestaat.

Overstroom en ventileren

Bovendien is het binnen het ventileren van belang om voor de ‘overstroom’ van de kamers naar de afzuigpunten in de natte ruimten te zorgen. Voor nieuwbouwwoningen gelden specifieke eisen, waardoor er veelal boven of onder een deur mogelijkheden worden gecreëerd. Onder een stompe deur vormt een spleet van 1 - 2cm over het algemeen voldoende. Het is van belang dat er in iedere ruimte en dergelijke spleet aanwezig is voor de overstroom.

Drogen vochtige woning
Geforceerd koud/warm drogen c.q. ventileren.

Spui om te ventileren tegen vochtigheid

Het Bouwbesluit eist in ieder geval voldoende mogelijkheden om te ventileren tegen vochtigheid. Daar komt daarnaast bij dat er een spuivoorziening aanwezig dient te zijn. Het is soms gewenst om de ruimte te kunnen luchten, om de lucht snel te verversen. Dit noemen we spuien of spui-ventilatie. Over het algemeen is een draaiend raam in een kozijn voldoende om aan de eis tot de spuivoorziening te voldoen. Op die manier valt er goed te ventileren, bijvoorbeeld nadat er rook van een feestje is blijven hangen.

Gratis Offerte Aanvragen ?

Heeft u vochtproblemen en wilt u advies hierover?

Wilt u weten wat het zou kosten om het probleem te verhelpen?

Vraag dan volledig gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Dekking in geheel Nederland.

Alle disciplines.

Garantie op alle werkzaamheden.

Wij gebruiken cookies op deze website om de gebruikservaring te verbeteren Meer informatie